tiistai 22. huhtikuuta 2014

Kankaanvärjäystä ja -painantaa kässäkoulussa

Alkuvuoden aikana on kässäkoulun ohjelmassa ollut kankaanvärjäystä ja kankaanpainantaa. Tarkoitus on ollut värjätä ja painaa raporttiin 1,5m*1,5m -kokoinen kangas, josta loppukevään aikana ommellaan jotain (esim. vaate). Minulle oli alusta alkaen selvää, että kankaasta tulee vihreänsävyinen, sillä halusin painaa jonkun luontoaiheisen kuvion kankaaseen. Päädyin värjäämään kankaan kattilavärjäystekniikalla, missä kangasta keiteltiin värivedessä tunnin verran. Väri sekoitettiin itse perusväreistä mikä aiheutti hieman päänvaivaa, kun mielessä oli tietty värisävy ja lopputulos näytti sekoitustesteissä aina joltain ihan muulta. Lopulta löysin suunnilleen oikean sävyn ja ei kun kattila tulille... Kattilaan laitettiin veden ja värien lisäksi myös suolaa ja soodaa värin kiinnittymistä varten.
Värit kattilassa ja liemi näyttää ihan myrkynvihreältä...
Kasteltu kangas lisättiin kattilaan ja annettiin muhia tunnin verran välillä sekoittaen. Tässä alkaa olla jo väriä tarttunut ja kangas näyttää aika kivalta.

Kun kangasta oli riittävän kauan keitetty värissä, se huuhdeltiin kylmällä vedellä ja lopuksi vielä kuumassa, puhtaassa vedessä. Kun kangas oli kuivunut, niin lopullinen värisävy tuli esiin.

Valmis kangas langoitettu kankaanpainantaa varten.
No joo, eihän siitä sitten ihan sellaista vihreää tullut kuin mitä olin ajatellut - lopputulos oli huomattavasti keltaisempi... Onneksi opettaja oli etukäteen kyllä varoittanut, että lopputulos voi olla jotain muuta kuin mitä on ajatellut. Ja ei sillä, kivan värinen kankaasta tuli - ei vain ihan sellaista, mitä vaatteeksi itselleni ajattelisin ja ajatus oli tosiaan käyttää tätä painettua kangasta loppukevään ompelujaksolla.

Kankaanpainanta aloitettiin suunnittelemalla painokuosi ja raportti. Itse päädyin apilaan, josta suunnittelin raportin missä apilat vaihtavat suuntaa niin, että varsinaisia raportin rajoja ei kovin selkeästi näkyisi. Kun suunnitelma oli valmiina, niin painosabloona leikattiin kontaktimuovista ja kiinnitettiin seulan pohjaan. Kankaaseen laitettiin painamista ohjaavat apulangat seulan koon mukaan, jotta seulan sai kohdistettua helposti kankaalle painamista varten.

Myös painoväri sekoitettiin itse perusväreistä ja painopastasta. Painovärin sekoittaminen oli vielä hieman haastavampaa kuin värjäysvärin sekoittaminen ja lopulta vain päätin, että nyt saa kikkailu riittää ja tällä painetaan... Onneksi painoväri kyllä sopi pohjaväriin oikein hyvin, se vain jäi ehkä hieman vaaleammaksi kuin mitä olin mielessäni visualisoinut.
Painoväri, seula ja langoitettu kangas valmiina painamiseen.
Itse painamisessa oli kaveri apuna seulan kohdistamisessa ja paikallaan pitämisessä. Kaveri jeesasi myös suojapapereiden laitossa - kun kuviota oli painettu sen verran, että seula alkoi mennä osin aiemmin painetun päälle, niin painokuvion ja seulan väliin laitettiin suikale puhelinluettelosta revittyä paperia ettei painoväri tartu seulan pohjaan ja sotke sitä.

Itse painaminen siis tapahtui niin, että seula kohdistettiin kankaalle lankojen mukaan, painoväriä nostettiin hieman seulan "hyllylle" ja sen jälkeen raakelilla vedettiin väriä seulan päästä päähän muutama (kolme) kerta jolloin väri levisi tasaisesti sabloonassa olleista aukoista kankaaseen. Sen jälkeen raakeli käännettiin lepäämään seulan päälle, seula nostettiin kankaasta suoraan ylöspäin ja kohdistettiin seuraavaan painokohtaan.

Puolet kankaasta painettu.
Kun tekniikan kanssa pääsi sinuiksi niin painaminen sujui melkoisen helposti. Muutaman rivin loppukankaasta painoin jopa ihan yksin, kun kaverilla oli muuta hommaa. Pienen seulan kanssa pystyi toimimaan yksinkin, kohdistaminen vain vei hieman enemmän aikaa. Seula täytyy asettaa aina kerralla oikeaan kohtaan, sitä ei voi enää korjata, kun sen on kankaalle kerran laskenut, koska pohjassa on aina sen verran väriä, että kangas tuhriutuu sabloonan aukkokohdista.

Kun koko kangas oli painettu, niin sen annettiin kuivua huolella ja sen jälkeen kangas silitettiin hitaasti nurjalta puolelta niin, että painokuvio oli suojakangasta vasten ettei silityslaudan pintaan tartu mitään. Hitaasti silittäminen tarkoitti sitä, että painokuvion piti pysytellä muutamia minuutteja lämpimänä, joten 1,5m*1,5m -kokoisen kankaan silittäminen vei ihan hyvän tovin etenkin, kun se oli painettu näin täyteen...
Valmis kangas.
Valmiiseen kankaaseen olen oikein tyytyväinen, vaikkei värisävyt tosiaan olleetkaan ihan sitä mitä olin alunperin suunnitellut. Kangas on ihana, mutta en voi kuvitella ihan tuon väristä pistäväni päälle, joten suunnitelmani tehdä kankaasta itselleni tunika muuttuivat hieman. Aion edelleen käyttää kyllä tätä kangasta tunikassa, mutta lähinnä helmassa/hihoissa en koko vaatteessa.

Värjäyksessä ja kankaanpainamisessa ehdottomasti haastavinta oli värien sekoittaminen ja lopputuloksen ennustaminen. Kankaasta tuli melkoisen erivärinen kuin mitä värjäysvesi oli alkuvaiheessa ja kuivuessaan värit vielä hieman muuttuivat. Itse painaminen oli kivaa ja melkoisen helppoakin, kunhan tekniikan hoksasi. Vaikeinta oli seulan kohdistaminen. Voisin hyvin kuvitella painavani kangasta myös tulevaisuudessa jos vain olisi riittävästi tilaa ja tarvittavat välineet. En kuitenkaan usko, että kovin herkästi alan ostaa seuloja, värejä, raakelia yms. Ennemmin ehkä painan leimasimilla jotain pientä, kuten tiskirättejä.

Opin värjäys- ja painojakson aikana todella paljon, sillä en ollut ennen painanut kangasta - ellei jotain ala-asteaikaisia perunakokeiluja lasketa. Värien sekoittaminen on taito, jonka hallitseminen vaatisi vielä runsaasti harjoittelua, mutta itse painotekniikan opin mielestäni nopeasti ja sain oikein hyvää jälkeä aikaiseksi, vaikka aloittelijalta menikin painamiseen melkoisesti aikaa.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos SannaS! Tykkään itsekin, vaikkei lopputulos ihan alkuperäistä mielikuvaa vastaakaan. :)

      Poista
  2. Tuo kuvio on tosi kiva, harmi ettei lopputulos ollut sitä mitä halusit. Voithan tehdä joskus pelkän painokuvion valmiille kankaalle, kun osaat tekniikan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hyvin voisi painaa tuollaisen toisenvärisenäkin. :)

      Poista

Ihanaa, jos jätät jäljen käynnistäsi kommentin muodossa! Muistathan kuitenkin hyvät käytöstavat kommentoinnissakin, epäasialliset viestit poistetaan.

Thank You for leaving a comment when visiting. However, please remember good manners also when commenting, inappropriate comments will be removed.