Värit kattilassa ja liemi näyttää ihan myrkynvihreältä... |
Kasteltu kangas lisättiin kattilaan ja annettiin muhia tunnin verran välillä sekoittaen. Tässä alkaa olla jo väriä tarttunut ja kangas näyttää aika kivalta. |
Kun kangasta oli riittävän kauan keitetty värissä, se huuhdeltiin kylmällä vedellä ja lopuksi vielä kuumassa, puhtaassa vedessä. Kun kangas oli kuivunut, niin lopullinen värisävy tuli esiin.
Valmis kangas langoitettu kankaanpainantaa varten. |
Kankaanpainanta aloitettiin suunnittelemalla painokuosi ja raportti. Itse päädyin apilaan, josta suunnittelin raportin missä apilat vaihtavat suuntaa niin, että varsinaisia raportin rajoja ei kovin selkeästi näkyisi. Kun suunnitelma oli valmiina, niin painosabloona leikattiin kontaktimuovista ja kiinnitettiin seulan pohjaan. Kankaaseen laitettiin painamista ohjaavat apulangat seulan koon mukaan, jotta seulan sai kohdistettua helposti kankaalle painamista varten.
Myös painoväri sekoitettiin itse perusväreistä ja painopastasta. Painovärin sekoittaminen oli vielä hieman haastavampaa kuin värjäysvärin sekoittaminen ja lopulta vain päätin, että nyt saa kikkailu riittää ja tällä painetaan... Onneksi painoväri kyllä sopi pohjaväriin oikein hyvin, se vain jäi ehkä hieman vaaleammaksi kuin mitä olin mielessäni visualisoinut.
Painoväri, seula ja langoitettu kangas valmiina painamiseen. |
Itse painaminen siis tapahtui niin, että seula kohdistettiin kankaalle lankojen mukaan, painoväriä nostettiin hieman seulan "hyllylle" ja sen jälkeen raakelilla vedettiin väriä seulan päästä päähän muutama (kolme) kerta jolloin väri levisi tasaisesti sabloonassa olleista aukoista kankaaseen. Sen jälkeen raakeli käännettiin lepäämään seulan päälle, seula nostettiin kankaasta suoraan ylöspäin ja kohdistettiin seuraavaan painokohtaan.
Puolet kankaasta painettu. |
Kun koko kangas oli painettu, niin sen annettiin kuivua huolella ja sen jälkeen kangas silitettiin hitaasti nurjalta puolelta niin, että painokuvio oli suojakangasta vasten ettei silityslaudan pintaan tartu mitään. Hitaasti silittäminen tarkoitti sitä, että painokuvion piti pysytellä muutamia minuutteja lämpimänä, joten 1,5m*1,5m -kokoisen kankaan silittäminen vei ihan hyvän tovin etenkin, kun se oli painettu näin täyteen...
Valmis kangas. |
Värjäyksessä ja kankaanpainamisessa ehdottomasti haastavinta oli värien sekoittaminen ja lopputuloksen ennustaminen. Kankaasta tuli melkoisen erivärinen kuin mitä värjäysvesi oli alkuvaiheessa ja kuivuessaan värit vielä hieman muuttuivat. Itse painaminen oli kivaa ja melkoisen helppoakin, kunhan tekniikan hoksasi. Vaikeinta oli seulan kohdistaminen. Voisin hyvin kuvitella painavani kangasta myös tulevaisuudessa jos vain olisi riittävästi tilaa ja tarvittavat välineet. En kuitenkaan usko, että kovin herkästi alan ostaa seuloja, värejä, raakelia yms. Ennemmin ehkä painan leimasimilla jotain pientä, kuten tiskirättejä.
Opin värjäys- ja painojakson aikana todella paljon, sillä en ollut ennen painanut kangasta - ellei jotain ala-asteaikaisia perunakokeiluja lasketa. Värien sekoittaminen on taito, jonka hallitseminen vaatisi vielä runsaasti harjoittelua, mutta itse painotekniikan opin mielestäni nopeasti ja sain oikein hyvää jälkeä aikaiseksi, vaikka aloittelijalta menikin painamiseen melkoisesti aikaa.
tosi kaunis kangas!!
VastaaPoistaKiitos SannaS! Tykkään itsekin, vaikkei lopputulos ihan alkuperäistä mielikuvaa vastaakaan. :)
PoistaTuo kuvio on tosi kiva, harmi ettei lopputulos ollut sitä mitä halusit. Voithan tehdä joskus pelkän painokuvion valmiille kankaalle, kun osaat tekniikan.
VastaaPoistaJoo, hyvin voisi painaa tuollaisen toisenvärisenäkin. :)
Poista