torstai 27. marraskuuta 2014

Mosaiikkitöitä

Sorry, this time post only in Finnish. I did some mosaic work at handicraft school.

Edellisestä kässäkoulupostauksesta on ikuisuus, vaikka syyslukukausi on kohta jo pulkassa... Tässä vähän alkusyksyn tuotoksia ja kertomusta - tehtiin siis kässäkoulussa mosaiikkitöitä. Valitettavasti innostuin hommasta niin, että unohdin täysin ottaa vaihekuvia töistä, mutta ainakin valmiista töistä saatte nyt kuvat näytille. :)

Työ alkoi pohjatöillä, sillä huokoiset materiaalit, kuten käsittelemätön saviruukku täytyi ensin pohjustaa liimaseoksella, jonka kuivuttua alkoi itse mosaiikin kiinnitys mosaiikkilaastilla. Käsitellyt pinnat (esim. lakattu puu tarjoilualustassa) piti vastaavasti hioa ensin hiekkapaperilla niin, että pinnan sai hieman rikki, jotta laasti tarttui paremmin. Mosaiikissa oli valinnan varaa valmiista mosaiikkipaloista sirpalemosaiikkiin, johon kävi melkein mikä vain kaakeleista kahvikuppeihin. Itse päädyin käyttämään valmiita mosaiikkipaloja, joita tarjoilualustassa käytin ihan kokonaisina ja kukkaruukussa leikkasin joitain paloja leikkureilla pienemmiksi.

Kukkaruukun työstäminen oli melkoisen haastavaa ruukun mallin ja koon takia. Ruukkua oli vaikea saada hyvään asentoon kuvion suunnittelemiseksi ja palojen kiinnittämiseksi. Myös alaspäin kapeneva muoto yhdistettynä kuitenkin vähän isompiin mosaiikkipaloihin toi haasteita kuvion saamiseksi mieluisaksi. Jälkikäteen mietittynä olisin luultavasti saanut ruukusta paremman, jos olisin tehnyt sen sirpalemosaiikista, jolloin ei olisi tullut haasteita mosaiikkipalojen ja saumojen suoruuden suhteen.


Toisena työnä päällystin mosaiikilla Ikeasta ostamani puisen, pyörivän tarjoilualustan. Löysin valmiin lajitelman sinisävyisiä mosaiikkipaloja, joista suunnittelin liukuvan päällysteen alustalle. Ison tasaisen pinnan työstäminen oli huomattavasti helpompaa kuin kukkaruukun, vaikka tässäkin pyöreä muoto asetti omat haasteensa. Vahingosta viisastuneena hylkäsin suorat saumat heti alusta alkaen ja yritin asetella paloja vähän sikinsokin. Päätin myös hyväksyä sen, että saumaa saa jäädä näkyviin paikoitellen vähän enemmän, joten olen lopputulokseen oikein tyytyväinen. Tässä vaiheessa oli jo tullut vähän myös näppituntumaa siihen, että miten paljon kaakelilaastia on hyvä määrä mosaiikkipalojen kiinnittämiseen, joten palojen kiinnitys sujui myös suht ripeästi.


Kun mosaiikki oli kuivunut kunnolla muutamia päiviä (meillä käytännössä viikon verran), niin saumasimme työt. Sekoitimme sauma-aineen itse jauheesta ja vedestä. Kun seos oli riittävän sakeaa (pysyi ylösalaisin käännetyssä sekoitusastiassa), niin sen annettiin seistä noin 10 minuuttia ennen saumaamista. Työstöaikaa sauma-aineella oli noin 20 minuuttia, mikä ainakin minun töissäni riitti oikein hyvin. Saumauksessa piti olla tarkkana, että sauma-aineen sai levitettyä mahdollisimman tiiviisti ja tasaisesti niin, ettei sauman sisään jäänyt ilmaa, joka sauman kuivuessa olisi tehnyt saumaan reiän. Sauma-aine levitettiin pienellä kumisella lastalla, jolla aineen sai hyvin painettua saumoihin. Vaikka olin mosaiikin saumaamisessa aloittelija, niin yllättävän siistit saumat sain kuitenkin tehtyä eikä kuivumisen jälkeenkään ollut mitään pahoja yllätyksiä töissä. Sauma-aineen annettiin kuivua sen verran, että mosaiikkipalojen pinnalle alkoi kuivua "huntu" eli sauman pinta alkoi vähän kuivahtaa. Sen jälkeen ylimääräinen sauma-aine pyyhittiin kostealla sienellä pois työn pinnalta. Pyyhkiessä tehtiin aina vain yksi veto sienen kulloisellakin pinnalla ja sen jälkeen käännettiin sienestä puhdas pinta, jottei työ sotkeutunut vain pahemmin.  Kun enimmät sauma-aineet oli saatu mosaiikin pinnalta pois, jätettiin työ kuivumaan muutamaksi päiväksi. Lopullisesti työn sai putsattua kangasrätillä sauman kuivuttua ja muutamia pieniin epätasaisuuksiin tarttuneita kohtia lukuunottamatta sauma-aine lähti todella hyvin irti mosaiikin pinnasta kuivumisen jälkeen.

Tykkäsin mosaiikkitöistä todella paljon ja näitä olisi helppoa kyllä tehdä ihan kotioloissakin. Meinasinkin jo kädentaitomessuilla haksahtaa ostamaan mosaiikkipaloja ja leikkurit, mutta lopulta järki (tai rahapussi) voitti ja jätin vielä toistaiseksi tarvikkeet hommaamatta. Haaveilen kyllä, että päällystäisin rautaisen puutarhapöydän mosaiikilla joku päivä - ei puutu kuin puutarha ja se pöytä. :)

2 kommenttia:

  1. Hih! Siitä se lähtee. Toivottavasti ei lapasesta - se on aika koukuttavaa tuo mosaiikki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuntui kyllä hyvin koukuttavalta. Keittiön pöytäkin tietty vois kaivata uutta pintaa... :)

      Poista

Ihanaa, jos jätät jäljen käynnistäsi kommentin muodossa! Muistathan kuitenkin hyvät käytöstavat kommentoinnissakin, epäasialliset viestit poistetaan.

Thank You for leaving a comment when visiting. However, please remember good manners also when commenting, inappropriate comments will be removed.