perjantai 17. tammikuuta 2014

Huopapohjalliset

Käsityökoulun huovutusjaksosta innostuneena tilasin puoli kiloa harmaata villaa ja ajattelin huovuttaa pukinkonttiin huopapohjallisia vähän useammatkin. Joulupakettiin ehdin lopulta tehdä vain yhdet pohjalliset valmiiksi, mutta heti joulun jälkeen tein sitten toiset synttärilahjaksi anopille.

Homma eteni tuttuun tapaan: ensin ladoin villaa riittävän monta kerrosta (7-10) ristikkäin paksuksi levyksi, jonka sitten kastelin kuumalla saippuavedellä (marseille-saippuaa) ja rullasin kuplamuovin ja puupalikan avulla tiiviiksi paketiksi, jota sitten pyyhkeen sisällä rullailin edes takaisin. Kun olin saanut levyn huopumaan kasaan, niin huuhtelin koko komeuden ja sen jälkeen vanutin huopalevyä kuumassa vedessä ja lavuaarin reunoihin paiskomalla. Olisi ehkä pitänyt tehdä se paiskominen enemmin keittiön syvissä lavuaareissa - kylppärin lavuaarista vesi nimittäin roiskui aika mallikkaasti ja vettä oli niin mun päällä kuin pitkin seiniäkin. *ups*

Vanutettu ja kuivattu huopalevy
Kun huopalevy oli kuivunut, niin otin kengän malliksi ja piirsin pohjallisen mallin ihan ronskisti mustalla tussilla. Sen jälkeen leikkasin pohjallisen tussin viivojen sisäpuolelta ihan tavallisilla saksilla. Molemmat pohjalliset, jotka tein, olivat tulossa vähän erikokoisiin kenkiin kuin mitä meiltä kotoa löytyi, mutta ajattelin että mieluummin teen pohjallisista vähän reilut, niin vastaanottajat saavat sitten itse ne pienentää sopivan kokoisiksi. Noita pohjallisiahan on helppo pienentää, kun leikkauspintaa ei tarvitse mitenkään huolitella eikä kengän sisällä haittaa, jos reuna jää leikatun näköiseksi.
Pohjallisen malli piirretty tussilla

Kun olin saanut molemmat pohjalliset leikattua, niin sen jälkeen aloin neulahuovuttaa pohjallisiin lisää paksuutta. Kävin pohjalliset läpi molemmilta puolilta eli huovutin villaa kiinni levyyn kahdesta suunnasta. Kun paksuus oli kohdallaan eikä päivä paistanut enää mistään kohdasta läpi, niin viimeistelin pohjalliset vielä kevyesti sormin saippuavedellä huovuttamalla ja sen jälkeen huuhtelin pohjalliset huolella. Lopuksi vielä tein minivanutuksen eli kuumalla vedellä vielä vähän pienensin pohjallisia, mutta tässä vaiheessa olin tosi varovainen, ettei pohjalliset mene liian pieniksi.
Valmiit pohjalliset
Yllättävän työläät oli pohjallisetkin tehdä, tosin olisin voinut päästä vähemmällä jos olisin tehnyt hieman pienemmän levyn ja lisännyt jo ennen tasohuovusta pari villakerrosta vielä lisää. Nyt jouduin aika paljon neulaamaan ja koska mulla on vain yksittäisiä huovutusneuloja - ei siis sellaista useamman neulan neulainta, niin neulalla sai tikuttaa kyllä ihan urakalla, että sain pohjista riittävän paksut. Myös pohjallisten malli hakee vielä vähän uomiaan - kuten kuvasta näkyy, niin ihan identtiset noista ei tullut, mutta ovatpa toisaalta käsintehdyn näköiset. :)

Huopalevyn jämäpaloista tulee vielä ainakin yksi pohjallinen ja sen jälkeen jotain pientä kivaa. Yhden huopasydämen ehdin jo stanssata sellaisesta osasta, mistä ei oikein muuta saa tehtyä. Neulasin harmaaseen sydämeen vielä violettia merinovillaa - sitä samaa, jota käytin nunohuovutuksessa. Lopuksi liimasin sydämeen heijastinkankaasta stanssatut sydämet molemmille puolille ja ompelin kiinni ripustuslenkin. Sydän pääsi ystäväni takkiin heijastamaan valoa talven pimeydessä. Tuosta sydämestä ei valitettavasti ole yhtään kuvaa, mutta jos noita huopasydämiä syntyy enemmänkin, niin laitan sitten niistä jonkun kuvan tännekin.

2 kommenttia:

  1. Siis kyllä sulla tuota intoa piisaa, oliskohan sun pitänyt lähteä opiskelemaan käsitöitä kokopäiväisesti. Toisaalta intoa riittää, kun tuota vaan harrastaa. Hyvä lapseni, joka inhosi rättikässää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että tämä on ihan hyvä pitää vaan harrastuksena, ettei muutu pakkopullaksi. Tekee silloin, kun on intoa ja luovuus virtaa, ei silloin kun on pakko....

      Poista

Ihanaa, jos jätät jäljen käynnistäsi kommentin muodossa! Muistathan kuitenkin hyvät käytöstavat kommentoinnissakin, epäasialliset viestit poistetaan.

Thank You for leaving a comment when visiting. However, please remember good manners also when commenting, inappropriate comments will be removed.