perjantai 28. elokuuta 2015

Kudontaa osa 2

This post will be only in Finnish. It's my handicraft school post about weaving (part 2).

EDIT 1.9.2015. Kanssani kutomassa ollut ystäväni huomautti, että kaitaliinan kuvio syntyi polkemalla polkuset 1-2-3-4 aina tuossa järjestyksessä, joten tämä korjattu tekstiin.

Kuten eilisessä Kudontaa osa 1 -postauksessa lupasin, tänään on luvassa varsinaisia töitä kuvineen. Eilen jo mainitsinkin, että teimme käsityökoulussa kaksi eri työtä: toinen oli pellavaloimeen kudottu kaitaliina (tai esim. laudeliina, mutta itse tein siis kaitaliinan) ja toinen kaksiväriseen villaloimeen kudottu huivi. Pellavaloimessa kuteena oli keltainen pellavalanka, huivissa liukuvärjätty Dropsin sukkalanka.

Aloitin kutomisen villahuivilla, sillä ajattelin palttinasidoksella ja vain kahdella polkusella kudottavan kankaan olevan helpompi aloittaa. Näin sain tuntumaa polkusten käyttöön ja muutenkin kangaspuihin, joiden penkillä olen istunut viimeksi joskus alle kouluikäisenä, kun äiti on kutonut räsymattoja. :)

Huivin kudonta meneillään.

Lankana huivissa käytin siis liukuvärjättyä Dropsin lankaa. Mallineuleen perusteella olin kuvitella langan olevan enemmän turkoosipainotteista, mutta kuten kuvista näkyy, siinä olikin enemmän tummaa lilaa, sinistä ja harmaata kuin mitä turkoosia. Värit kuitenkin tulivat hauskasti raitoina huiviin, joten lopputuloksesta tuli kuitenkin kiva.

Kun olin kutonut itselleni varatun loimen pätkän, niin kankaansuuhun kudottiin muutama kerros paksua lankaa merkiksi työn loppumisesta ja jätettiin vähän loimea vapaaksi hapsuja varten. Sen jälkeen seuraava kutoja jatkoi tuohon samaan loimeen. Kun loimi oli kudottu loppuun, niin kaikki työt otettiin kerralla puilta pois ja hapsujen kohdalta leikattiin sitten työt irti toisistaan.

Huivin hapsut kierretty loimilangoista.

Kun huivin oli saanut irti kangaspuista, niin työ ei ollut vielä suinkaan valmis. Sen jälkeen piti kierrittää vielä loimilangat hapsuiksi. Toki langat olisi voinut jättää myös suoriksi ja vain solmia ne juuresta, mutta luultavasti villalangan ollessa kyseessä hapsut olisivat nuhjaantuneet melko nopeasti, joten halusin kierrittää ne. Hapsut kierrettiin ottamalla 3+3 loimilankaa ja kiertämällä ne ensin kolmen nipuissa tiukalle ja sen jälkeen kun kaksi tuollaista kolmen nippua yhdistettiin, niin langat kiertyivät kuvassa näkyviksi hapsuiksi, joiden päihin tuli pienet solmut. Tämä oli melko työläs ja hidas vaihe, minkä takia huivin valmistuminen menikin kesän puolelle...

Valmis huivi.

Tässä valmis huivi, josta tuli tosiaan melko tummasävyinen, mutta tykkään lopputuloksesta oikein paljon. Huivilla on leveyttä noin 50 cm ja se on reilun pituinen, 225cm + hapsut, joten siihen on kiva kietoutua, kunhan syksy saapuu. Toki huivi on vielä vähän karhea, kun sitä ei ole lainkaan käytetty, mutta eiköhän se käytössä vähän pehmene. Luultavasti tulen sitä kuitenkin käyttämään enimmäkseen pitkähihaisten paitojen päällä, joten pieni karheuskaan ei onneksi haittaa.


Toisena työnä oli vuorossa pellavaloimeen tehtävä liina. Kuten jo kerroin, niin kudoin kaitaliinan ja alusta asti suunnittelin liinan tulevan meidän ruokapöydälle. Kuteen väriksi valitsin keltaisen, kun ajattelin sen sopivan kivasti meidän kodin värimaailmaan. Valkea loimi tosin söi lopullisessa työssä keltaista ja liinasta tuli huomattavasti vaaleampi kuin olin alunperin ajatellut, mutta toisaalta se on nyt ihanan raikas ja sopii kaikesta huolimatta hyvin meille.

Liinan kuvioksi muodostui siksak valkean loimilangan ja keltaisen kuteen vuorotellessa.

Kuosiksi valitsin siksakin, joka miellytti minua paitsi graafisuutensa puolesta, myös siksi, että se oli helppo tehdä. Kuvio syntyi, kun polkusilla polki vain koko ajan ykkösestä neloseen (1-2-3-4). Ei tarvinnut miettiä liikaa mitään erilaisia polkuskuvioita näin ensimmäisellä kerralla kuviota kutoessa. :)

Liinan päät huoliteltuna. Liina on tässä kaksinkerroin, joten alalaidassa näkyy taite nurjaltapuolelta,
vähän ylempänä on huoliteltu pää oikealta puolelta kuvattuna.

Liinan päädyt huoliteltiin ompelemalla. Ensin reunaan kudottu palttinasidos huoliteltiin kolmi-askel siksakilla ja sen jälkeen käännettiin tuo palttinaosuus eli noin 3,5 cm, silitettiin taite (helpompi ommella, sillä pellavakangas on melko jäykkää) ja sen jälkeen ommeltiin taitos ihan suoralla ompeleella. Itse viimeistelin liinan huivin tapaan kotona ja koska en ompelukonetta kovin usein kaapista kaiva, niin liinan viimeistely otti aikansa. Siis kun tämän kudoin maaliskuussa, niin reunat ompelin vasta nyt elokuussa. *ups*

Valmis liina kaksinkerroin taitettuna.

Valmis liina on sellainen parimetrinen ja näyttää kyllä todella kivalta tummaa puupöytää vasten. Mutta kuten tästä viimeisestä kuvasta näkyy, niin liinan yleisilme on melko vaalea tuon valkean loimilangan ansiosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, jos jätät jäljen käynnistäsi kommentin muodossa! Muistathan kuitenkin hyvät käytöstavat kommentoinnissakin, epäasialliset viestit poistetaan.

Thank You for leaving a comment when visiting. However, please remember good manners also when commenting, inappropriate comments will be removed.