This post is again in Finnish only. It's my second post about dying yarn in my handicraft school.
Kuten jo aiemmassa postauksessani kerroin, alkusyksy oli käsityökoulussa täynnä lankojen värjäystä. Ensin värjäsimme lankoja kasveilla, sitten oli vuorossa mikrovärjäys. Itselleni mikrovärjäys ei terminä sanonut yhtään mitään - kuvittelin sen olevan joku erikoinen tekniikka, jolla värjätään ehkä todella pieniä alueita kerrallaan tms. Vielä mitä, mikrovärjäys on yhtä kuin värjäämistä mikroaaltouunissa. :D
Jälleen värjättävänä materiaalina oli villalanka. Muitakin materiaaleja sai kokeilla, mutta villalanka oli pääsääntöinen matsku ihan värin kiinnittymisenkin takia. Itse testasin myös kalalankaa ja paperinarua, niiden lopputuloksesta tuolla lopussa. Varsinaisesta värjäysprosessista ei tullut otettua lainkaan välivaihekuvia - pahoitteluni siitä.
Homma alkoi samalla tavalla kuin kasvivärjäyksessäkin eli lankojen vyyhteämisellä ja pasmalankojen sitomisella vyyhteihin. Sen jälkeen mitattiin ämpäriin kädenlämpöistä vettä ja etikkaa (2 litraa vettä, 1 rkl etikkaa) ja kasteltiin värjättävät langat etikkavedessä. Pöydälle (joka oli ensin suojattu muovilla) levitettiin muovikelmua ja etikkavedessä kastellut langat levitettiin kelmun päälle. Sen jälkeen etikkavettä otettiin pieneen kuppiin ja siihen sekoitettiin reaktiivivärejä sen mukaan millaista väriä halusi saada aikaan. Käytössä oli kuusi perusväriä eli kahta sinistä, kahta punaista ja kahta keltaista. Kun väri oli valmista, niin lankaa alettiin "maalata" siveltimellä. Siinä mielessä toki ennakkoarvaukseni osui oikeaan, että pienellä siveltimellä pystyi halutessaan tekemään melko yksityiskohtaista ja pientä värialuetta. Omat kokeiluni keskittyivät kuitenkin pääsääntöisesti liukuvärjäykseen sen sijaan, että olisin kauhean taiteellisia monivärikokeiluja tehnyt.
Kun lanka oli värjätty, niin muovikelmu käärittiin vyyhdin ympärille ja vyyhtikäärö nostettiin mikron kestävään kulhoon. Sen jälkeen kulho laitettiin mikroon pienen vesiastian kanssa kuivumisen estämiseksi. Vyyhtiä kuumennettiin täydellä teholla (n. 700 W) 3 minuuttia, jonka jälkeen vyyhtiä käännettiin ja kuumennettiin toiset 3 minuuttia, mutta tällä kertaa vain puolella teholla. Tämän jälkeen langat huuhdeltiin ensin kuumalla vedellä ja sen jälkeen vähitellen huuhteluvettä viilentäen, ettei villalanka vanu. Lankaa huuhdeltiin niin kauan kunnes vesi oli aivan kirkasta.
Tämä tapa oli nopea ja suht helppo - sellainen, jota voisi hyvin toteuttaa myös kotona. Tarvikkeet eivät ole mitenkään erityisiä ja prosessi itsessään on hyvin nopea. Ainoa vaan, että reaktiivivärejä myydään yleensä suhteellisen isoissa paketeissa ainakin sitä ajatellen, että muutaman sadan gramman materiaalin värjäämiseen tarvittava värimäärä oli joitain millilitroja... Värit tarttuivat ehdottomasti parhaiten villaan, koska kiinnitysaineena oli happo. Puuvillaan ja paperiin värit kyllä tarttuivat myös, mutta huomattavasti heikommin ja haaleampina kuin mitä villaan. Esim. paperinarusta tuli lähinnä persikkaan vivahtavaa hyvin vaaleaa oranssia, vaikka sitä värjäsi todella vahvalla oranssilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ihanaa, jos jätät jäljen käynnistäsi kommentin muodossa! Muistathan kuitenkin hyvät käytöstavat kommentoinnissakin, epäasialliset viestit poistetaan.
Thank You for leaving a comment when visiting. However, please remember good manners also when commenting, inappropriate comments will be removed.