lauantai 26. joulukuuta 2015

Lankojen värjäystä osa 1 - kasvivärjäys

This post is in Finnish only, sorry for that. It's my handicraft school post about dying yarn with plants.

Alkusyksy sujui käsityökoulussa lankojen värjäyksen merkeissä. Lähtökohtaisesti tämä ei saanut itsessäni mitään suuria riemunkiljahduksia aikaan, sillä itselläni ei langoille juuri ole käyttöä ja tuntui vähän turhalta värjätä kauhea kasa materiaalia, jolla ei tee mitään... Toisaalta, ainahan sitä voi jotakuta läheistä ilahduttaa erivärisillä pikkulankakerillä.

Kasvivärjäys

Ensimmäisenä vuorossa oli villalankojen värjäystä kasviväreillä ja se oli mielenkiintoista puuhaa ihanassa miljöössä, vaikkei langoille itsellä käyttöä niin olekaan. Olimme siis Sirinä Designin Ritun opissa ja pääsimme paitsi keräämään itse kasveja väripatoihin, myös viettämään kaksi päivää ulkona värjäyksen merkeissä. Värjäsimme pääasiassa karstavillalankoja, mutta myös vähän pelkkää villaa erilaisilla luonnonaineilla.

Ihan ensimmäisenä kävimme keräämässä luonnon kasveja vihreää väriliemeä varten. Pataan päätyi muun muassa pietaryrttiä, kanadanpiiskua, koivunlehtiä ja apilaa. Kasvit pilkottiin vähän pienemmiksi ja sen jälkeen tungettiin pataan kiehumaan.

Osa saaliista, jota käytettiin vihreään väriliemeen.
Kasvit padassa odottamassa vettä päälle ja tulta uuniin.
Sen jälkeen teimme isoista lankavyyhdeistä hieman pienempiä ja solmimme vyyhteihin apulangat, niin sanotut pasmalangat, pitämään lankaniput mahdollisimman selvinä värjäyksen ajan. Halutessaan pasmalangoitetun vyyhdin sai myös solmia ja kokeilla miten lanka värjäytyy, jos siihen on tehty solmuja estämään värin imeytymistä lankaan. Mitä tiukempi solmu, sitä huonommin väri pääsee lankaan. Näin saa siis tehtyä erilaista efektiä lankaan.

Noin 100 gramman lankavyyhti ja pasmalangat paikoillaan.
Solmittu vyyhti odottamassa upotusta väripataan.
Värjäys alkoi tietenkin värilienten keittämisellä. Osan liemistä Ritu oli valmistellut jo ennalta, sillä osa väriaineista (mm. kuivatut kasvit) vaatii liotuksen yön yli. Kun liemet olivat kiehuneet 1-2 tuntia, niin liemestä siivilöitiin pois kasvit, sillä etenkin osa väriaineista tarttuu lankaan niin tiukasti, että sitä on ikävä nyppiä värjätystä langasta pois.

Väriliemen siivilöinti.
 Siivilöinnin jälkeen liemeen lisättiin apuaineet eli puretteet, jotka auttavat värin kiinnittymisessä, (aluna, viinikivi, tanniini - väristä riippuen) ja sen jälkeen huolellisesti kastellut langat ja villat laitettiin väriliemeen. Silloin tällöin värjäyksen aikana materiaaleja liikuteltiin väriliemessä, jotta väri tarttui mahdollisimman hyvin materiaaleihin.

Langat padassa. Pitkissä apulangoissa oli vyyhdin omistajan nimi,
jotta oman vyyhtinsä erotti värjäyksen jälkeen.
Välillä lankoja liikuteltiin väriliemessä,
jotta väri tarttui mahdollisimman tasaisesti.
Materiaalien annettiin olla väriliemessä pari tuntia, jonka jälkeen langat huuhdeltiin väljässä vedessä, pestiin miedolla pesuaineella ja lopuksi huuhdeltiin viimeinen kerta vedessä, johon oli lorautettu etikkaa. Kaiken kaikkiaan värjäsimme neljää eri väriä: väriresedalla saimme keltaista, krappilla oranssia/punaista, sinipuulla violettia ja tuoreilla luonnonkasveilla vihreää. Jokaiseen väriliemeen on oma sekoitussuhteensa aineita, joten vaaka ja laskin olivat ahkerassa käytössä langan ja väriaineiden/puretteiden punnitsemista ja sopivan sekoitussuhteen laskemista varten.

Värjättävien materiaalien punnitseminen oli olennaista,
jotta pystyi laskemaan oikean määrän väriainetta ja apuaineita.
Seuraavaa päivää varten liemiin lisättiin vähän lisää väriaineita, jotta väriä saatiin jatkettua. Kokeilimme niin tasaväristä langan värjäämistä kuin liukuvärjäystä ja solmuvärjäystä, jolloin osa langasta otti väriä huonommin tai ei ollenkaan. Olikin mielenkiintoista miten erilaisia lopputuloksia samastakin väripadasta sai riippuen siitä, millaisena vyyhtenä langat oli pataan laittanut. 

Valmiit langat. Osa langoista värjätty ensimmäisessä väriliemessä,
osa seuraavana päivänä "jatketussa" väriliemessä. Keskellä solmuvärjättyä
lankaa ja taka-alalla värjättyä villaa. (Huom! Nämä kaikki langat eivät ole
minun värjäämiäni vaan tässä on koko ryhmämme langat.)
Vaikka lankoja huuhteli värjäyksen jälkeen niin monessa vedessä, ettei langoista näyttänyt enää lainkaan irtoavan väriä, niin myöhemmin huomasin neuloessani langoista pientä tilkkua, että ainakin sinipuulla värjätystä violetista langasta jäi väriä sormiin... Ihan ensimmäisenä en siis ainakaan noita sinipuulla värjättyjä lankoja pistäisi minkään vaalean vaatteen kanssa käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, jos jätät jäljen käynnistäsi kommentin muodossa! Muistathan kuitenkin hyvät käytöstavat kommentoinnissakin, epäasialliset viestit poistetaan.

Thank You for leaving a comment when visiting. However, please remember good manners also when commenting, inappropriate comments will be removed.